Vocalia

Salut mental

Programa

La vocalia de salut mental de la Candidatura INFERMERES 2020 vol dotar a totes les infermeres que treballem en salut mental amb les eines i el suport necessari per brindar unes cures infermeres d’excel·lència.

El centre de la vocalia són les relacions establertes entre les infermeres que treballen en salut mental i la ciutadania a qui atenem, recollint no només les demandes i experteses dels professionals sinó també les dels experts per experiència constituint infermeres i ciutadania un binomi indispensable per a la cura de la salut de la població.

Benestar de les infermeres per l’excel·lència de les cures
 • Recolzar l’augment del número d’Infermeres Especialistes en Salut Mental i d’Infermeres Expertes en Salut Mental per donar resposta a les necessitats de salut de la població.
 • Recolzar l’augment de les places de formació d’Infermera Especialista en Salut Mental.
 • Fomentar l’establiment de guies de pràctica clínica a partir de la Infermeria basada en l’evidència.
Recerca i transferència del coneixement
 • Promoure projectes d’investigació en Infermeria de salut mental interdisciplinaris, així com projectes en col·laboració amb experts per experiència.
 • Treballar projectes innovadors en l’àmbit de l’especialitat d’Infermeria de salut mental.
 • Fomentar jornades específiques per a l’impuls de la innovació en la Infermeria de salut mental
Autoregulació de la professió infermera i de l´especialitat
 • Regular àmbits de competències que incloguin  el col·lectiu d’Infermeres especialistes en salut mental i el col·lectiu d’Infermeres expertes en salut mental (EESTO).
Desenvolupament personal i professional
 • Incloure en els cursos de formació continuada, a les jornades d’Infermeria de salut mental i a les diferents píndoles formatives els sabers dels experts per experiència.
 • Impulsar la formació en la Infermeria de salut mental (cursos de formació continuada, jornades d’Infermeria de salut mental i les diferents píndoles formatives) incloent:
  • Formació en competències bàsiques en salut mental, afavorint la participació d’infermeres que no treballen directament en salut mental o volen iniciar el seu desenvolupament professional en aquest camp, posant èmfasi en psicopatologia bàsica i comunicació terapèutica, que són transversals a tots els àmbits assistencials.
  • Formació en competències avançades per a infermeres especialistes i expertes en salut mental.
  • Formació especifica per a les infermeres que cuiden d’altres infermeres (programa retorn i fundació galatea).
Reconeixement de la competència i de la trajectòria professional
 • salut mental establint sinergies amb el Departament de salut i altres proveïdors.
 • Recollir les demandes del col·lectiu EESTO en salut mental.
 • Reconèixer les experteses del col·lectiu EESTO en salut mental.
 • Brindar assessorament a les infermeres que volen iniciar o seguir desenvolupant la seva trajectòria professional en el camp de la salut mental.
Relacions institucionals
 • Establir contactes i arribar a acords amb el Departament de Salut, i altres proveïdors.
 • Generar i mantenir aliances i sinergies amb universitats, Unitats Docents, societats científiques, i altres col·legis professionals.
 • Establir línies de treball amb les Universitats, societats científiques, Col·legis d’Infermeres, altres Col·legis de professionals de la salut, i amb les Unitats Docents Multiprofessionals en salut mental.
 • Col·laborar amb l’Associació Societat Catalana d’Infermeria en Salut Mental (ASCISAM).
 • Col·laborar amb la Asociación Española de Enfermería en Salud Mental (AEESME).
Responsabilitat social
 • Establir línies de treball conjuntes amb associacions de persones amb experiència en primera persona i familiars.
 • Donar suport a institucions i agents socials que treballen en l’àmbit de la salut mental.
 • Donar suport a les accions i d’altres intervencions que es realitzen des del Programa RETORN.
 • Apropar la vocalia de salut mental a les infermeres que treballen en salut mental i a les persones ateses.

David Giménez

CPB Serveis de Salut Mental

Candidat a vocal

 

Currículum professional

Resum curricular

Diplomat en Infermeria per Escola Universitària d’Infermeria del Mar adscrita a la Universitat Pompeu Fabra. Infermer especialista en Salut mental via EIR per la Unitat Docent Multiprofessional de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Postgraduat en Formació Bàsica en Teràpia Familiar per la Universitat Autònoma de Barcelona – Escolta de Teràpia Familiar de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Postgraduat en Salut Mental Col·lectiva per la Universitat Rovira i Virgili. Màster Oficial en Investigació e Innovació en Cures Infermeres per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment doctorand en la Universitat Autònoma de Barcelona.

Ha treballat com infermer assistencial a CPB Serveis de Salut Mental (CPBSSM) – Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (HSCSP) a la Uniat d’Hospitalització Parcial a Domicili en salut mental i a la Corporació Sanitària Parc Tauli de Sabadell en els serveis de Hospitalització de Psiquiatria de Aguts, Hospitalització de Toxicomanies i Hospitalització de Psiquiatria de Aguts Infanto-Juvenil (Unitat de Crisi d’Adolescents).

En el àmbit docent ha sigut col·laborador de la assignatura Intervencions en Salut Mental del Grau d’Infermeria de la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de 2018 és professor associat de la Universitat Autònoma de Barcelona en el Grau d’Infermeria impartint docència en diferents assignatures i actualment és coordinador de la assignatura Cures Infermeres en Salut Mental. 

També ha sigut creador i docent de diversos cursos de formació continuada en salut mental, tant de preparació de l’examen EIR com en l’àmbit de la comunicació terapèutica. Ha sigut infermer referent de la rotació per la UHPAD de CPBSSM – HSCSP de les Infermeres residents de Salut Mental de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau així com infermer referent de pràctiques del Màster d’Infermeria Psiquiàtrica i Salut Mental de l’Escola Universitària d’Infermeria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. També ha estat infermer referent de pràctiques de l’Escola Universitària d’Infermeria Gimbernat quan treballava al Parc Tauli.

Ha sigut ponent convidat en jornades autonòmiques i congrés nacional.

En l’àmbit de la recerca, és autor de publicacions en revistes nacionals i internacionals d’Infermeria de salut mental i és autor de nombroses comunicacions orals i pòsters en congressos nacionals i internacionals. És membre del Grup d’Investigació infermera en Vulnerabilitat i Salut de la Universitat de Barcelona (GRIVIS) i membre del Comitè de Recerca i Publicacions de CPB Serveis de Salut Mental.

En l’àmbit associatiu i de la innovació és membre fundador de l’Associació per un Major Empoderament Social i de la Salut (AMESS). Des del 2016 és col·laborador, conferenciant i conductor de grups de suport de l’Associació de Bipolars i Depressius del Vallès (ABDV).

Ha rebut el premi el premi accèssit d’investigació Associació Societat Catalana d’Infermeria de Salut Mental (ASCISAM) 2017 i el premi Infermeria i societat Entitats (Ex-Aequo) 2017 de la Fundació Infermeria i Societat del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona.

Càrrec actual

Infermer especialista en salut mental en la Unitat d‘Hospitalització Parcial a Domicili de CPB Serveis de Salut Mental – Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (servei de Psiquiatria).

Professor associat i Coordinador assignatura Cures Infermeres en Salut Mental en el Grau d’Infermeria de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Secretari Associació AMESS.

No et quedis a casa, participa!

 

El proper 24 de febrer no et quedis a casa! És molt important que vinguis al COIB i votis. Cada vot és important i el teu, pot ser decidiu per marcar la diferència entre una COIB renovat i amb una candidatura de relleu, o que guanyin les de sempre.

Si aquest dia no pots anar a votar, demana el vot per correu i assegura't que la teva opinió compti!